Gri tuz olarak da bilinen Kelt deniz tuzunun popülaritesi giderek artıyor.

Antioksidan özelliği ve mineral açısından zengin oluşuyla sofralarımızda çokça tercih ettiğimiz pembe Himalaya tuzları gibi gri tuzlar da son zamanlarda menülerimizin popüler tatlandırıcılarından biri haline geldi.

Gri tuz (selgris) yani Kelt deniz tuzu olarak da bilinen bu çeşni, pembe Himalaya tuzundan daha fazla ilgi görüyor. Beslenme uzmanı Jessica Shand, Kelt deniz tuzunun mineraller açısından zengin olduğunu açıklıyor: “Fransa’nın Atlantik kıyı bölgelerinden toplanan bir tür rafine edilmemiş deniz tuzu olan sel gris, tuz havuzlarının kil tabanında emilen minerallerden elde ediliyor.” Hormonlarımızın çalışması için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko ve iyot gibi mineralleri içeriyor.

Gri tuz, hormonlarımıza yardımcı oluyor mu?

Gri tuzu tercih eden ve öneren Shand, “Gri tuzda bulunan eser mineraller genellikle hormon dengesini desteklemek için kullanılıyor” diyor. “Vücudun stres tepkisine yardımcı olurken özellikle de düzensiz tiroid vakalarında metabolizmanın düzenlenmesinde rol oynuyor. Buna bağlı olarak enerji seviyelerinin iyileşmesini desteklemek ve adrenal bez fonksiyonunun sağlığını geliştirmek için rafine edilmemiş tuz kullanıyorum.”

Kelt deniz tuzu elektrolitleri artırmak için de kullanılabilir. “Gri tuz, sinir fonksiyonu için hayati olan elektrolitleri dengeleyerek ve dehidrasyonu önleyerek vücuttaki suyun emilimini artırıyor” diyor. Shand, bir bardak hindistancevizi sütüne limon suyu sıkıyor ve bir tutam gri tuz ekleyerek ‘adrenal tonik’ yapmayı seviyor.

Dikkatli olunması gereken bir nokta ise uzmanlara göre, yüksek sodyum içeriği nedeniyle diyetinizde her türlü tuzun sınırlandırılması öneriliyor. Çok fazla tuz sizi ilerideki yaşamınızda yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Daha az rafine edilmiş tuzlar daha fazla eser mineraller içerir ancak yine de normal sofra tuzuyla aynı temel besin değerine sahiptir.

Kaynkça:vogue